Zoologická zahrada v Ústí nad Labem je světovým lídrem v chovu v přírodě ohrožených zoborožců vrásčitých. V uplynulých 12 měsících se podařilo tento druh ptáka úspěšně rozmnožit pouze ve třech zoo na světě, ústecká patří mezi ně. Na svět v ní přišlo v pořadí 31. mládě, informovala mluvčí zoologické zahrady Veronika Schranková.

Zoborožci vrásčití pocházejí z tropických deštných pralesů jihovýchodní Asie. Počty tohoto druhu v přírodě klesají. Ptáci si tvoří páry na celý život. „Samice se při hnízdění zazdí do dutiny stromu a samec ji měsíce krmí zvenku,“ uvedla Schranková. Mládě se líhne zhruba po 29 dnech a z hnízda vylétá až za další dva měsíce.

Zoborožci mají velmi těžký zobák a srostlé první dva páteřní obratle, které tvoří potřebnou oporu. Samice zoborožce se od samce liší ve zbarvení zobáku a velikosti zobákového hřebenu. Samec má oranžovožlutý zobák, mohutný červený hřeben nad zobákem, červenou bázi zobáku, oranžový krk a vypouklé vole. Samice má žlutý zobák i hřeben, který je daleko menší než samcův, vole má modré a malé, krk má černý.

Autor: Zoologická zahrada v Ústí nad Labem